Bootcamp Coding Afghan Dadi Garis Urip Ing Aturan Taliban

Patang wulan sawise pamrentah Afghan tiba ing Taliban, Asad Asadullah, 22 taun, wis dadi rutinitas anyar.

Ing kampung halamane ing provinsi Samangan sisih lor Afghanistan, mantan mahasiswa ilmu komputer wiwit lan rampung saben dina ditempelake ing layar laptop.

Wiwit pungkasan Oktober, Asadullah wis melu bootcamp coding virtual sing diatur dening Code Weekend, komunitas para penggemar teknologi Afghan sing dikelola sukarelawan, kanthi konten sing disumbang dening Scrimba, perusahaan Norwegia sing nawakake lokakarya pemrograman online.

Ing sawetara dina, Asadullah ngaso layar kanggo game bal-balan pickup, nanging umume dheweke ora weruh kanca-kancane maneh. Ing rezim Taliban, “kanca lawas saya nandhang sungkowo,” ujare, lan mung akeh sing bisa ditindakake. Nanging, dheweke ngandhani, “uripku ana ing komputerku.”

Asadullah minangka salah siji saka mayuta-yuta wong enom Afghan sing urip, lan rencana kanggo masa depan, dibalik nalika Taliban ngrebut Afghanistan Agustus kepungkur. Nalika ibukutha ambruk, Asadullah isih rong semester kuliah, lan dheweke mikir babagan rencana sawise lulus. Dheweke ora pilih-pilih babagan proyek sing sepisanan; apa wae sing ngidini dheweke nyimpen dhuwit. Nanging dheweke duwe rencana sing luwih gedhe: Asadullah pengin miwiti perusahaan piranti lunak dhewe lan nuduhake katresnan marang ilmu komputer kanthi mulang siswa universitas lan sekolah menengah. “Nalika miwiti coding, aku bisa lali kabeh,” ujare.

Saiki, rencana kasebut mandheg – lan ora ana sing ngerti suwene. Perekonomian negara kasebut ana ing musim gugur, Perserikatan Bangsa-Bangsa ngelingake babagan paceklik, lan sauntara iku, para panguwasa anyar Afghanistan wis menehi solusi kanggo wargane.

Ing kahanan sing nggegirisi, bootcamp pengkodean – sisa saka periode optimisme teknologi ing Afghanistan – bisa uga ora ana ing papan. Nanging kanggo para peserta, iki menehi pangarep-arep kanggo masa depan sing luwih apik-sanajan apa masa depan kasebut isih bisa ditindakake ing Afghanistan.

Sinau virtual

Nalika Taliban dadi kuwasa ing wulan Agustus, ora jelas apa tegese aturane kanggo Internet ing Afghanistan. Apa dheweke bakal ngilangi akses Internet? Gunakake kiriman media sosial-utawa database pemerintah-kanggo ngenali lan target mantan mungsuh? Terus nindakake kampanye urusan umum sing luwih efektif?

Ternyata, Taliban ora ngilangi akses menyang Internet – paling ora. Nanging, kanggo para siswa Afghan sing bisa mbayar Internet ing omah-utamane wanita lan bocah-bocah wadon, sing resmi dilarang dening rezim saka sekolah menengah lan luwih dhuwur – sinau online wis dadi salah sawijining sumber pendhidhikan utama.

Sawetara iki uga diatur, karo kelas virtual sing dienkripsi disiyapake dening panyengkuyung internasional, dene sawetara sing diarahake dhewe-sinau liwat video YouTube, bisa uga, utawa dhaptar lagu TED. Lan asring ana ing antarane, nggunakake platform sinau online gratis utawa diskon.

Wanita Afghanistan rawuh ing acara 2018. Foto duweni Code Weekend.

Bootcamp virtual Code Weekend kalebu ing kategori pungkasan iki. Pitung puluh lima peserta ditampa dadi kelompok lan nggarap Scrimba’s Path Karir Pangembang Frontend, seri saka 13 modul pembelajaran video interaktif sing nyakup kabeh saka HTML lan CSS dhasar kanggo tips nangani pitakonan wawancara proyek babagan JavaScript utawa GitHub.

Peserta bisa ngrampungake modul ing wektu dhewe lan ing omahe dhewe, karo mentor sukarelawan Code Weekend mriksa saben minggu kanggo njawab pitakonan, mesthekake yen padha tetep ing trek, lan mbantu logistik yen perlu-kalebu nyediakake top-up Internet kanggo njaga peserta. online. Miturut panitia, kira-kira 50 anggota kelompok asli aktif.

Mesthekake konektivitas Internet mung minangka salah sawijining tantangan logistik lan finansial kanggo mbukak bootcamp, malah virtual, ing Afghanistan. Liyane padu karo pemadaman listrik, sing dadi luwih kerep saben mangsa. Ing upaya kanggo ngatasi loro masalah iki, Code Weekend wis nyoba kanggo crowdfund biaya kredit 3G lan listrik serep liwat generator lan unit panyimpenan baterei.

Nanging ana masalah liyane sing kuwatir para penganjur: “apa sing dipikirake Taliban,” ujare Jamshid Hashimi, insinyur piranti lunak sing miwiti Code Weekend karo kanca-kanca pitung taun kepungkur. Klompok ora pengin ngerti. “Saiki, kita ngindhari interaksi karo dheweke,” ujare.

Kanthi cara, format virtual lan asinkron bootcamp mbantu Code Weekend tetep ana ing radar. Dadi luwih gampang kanggo wanita, sing kebebasan gerakane wis dibatesi sacara drastis miturut interpretasi ekstrim Taliban babagan Islam, kanggo melu tanpa ninggalake omah-utawa malah sesambungan karo peserta lanang, sing bisa uga nyebabake nesu Taliban.

Zarifa Sherzoy, 19, minangka salah sawijining peserta wanita boot camp. Lulusan SMA anyar, dheweke ngarep-arep bisa njupuk ujian mlebu kuliah lan miwiti kelas universitas semester iki, nanging dheweke lan pitung sadulure nginep ing omah. Antarane tugas rumah tangga, pemadaman listrik, lan akses internet sing winates, dheweke mung nglampahi sejam utawa rong jam ing bootcamp coding. Nanging, sanajan iki wis nyedhiyakake struktur lan makna anyar kanggo dheweke. “Sawise Taliban teka,” dheweke kelingan “kesel banget ing omah saben dina mikir babagan cara mungkasi iki.” Nanging wiwit bootcamp coding diwiwiti ing pungkasan Oktober, dheweke ujar, nalika masalah dheweke durung ilang, “dinaku apik.”

Format virtual duwe tambahan tambahan: ngidini para coders ing njaba ibukutha Afghan, kaya Asad Asadullah, kanggo melu.

Kode Weekend Bootcamp

Jamshid Hashimi ing acara 2015. Foto duweni Code Weekend.

Nalika Jamshid Hashimi, sing dadi arsitek piranti lunak umur 23 taun ing perusahaan teknologi Afghan asale Netlinks, ngluncurake Code Weekend ing Juni 2014 kanggo nggabungake programer Afghan, dheweke diilhami dening optimisme tekno sing banjur nyebar ing Kabul.

Perusahaan Cepet profil ing pemandangan wiwitan burgeoning negara kang, sing diterbitake ing 2012, nggambarake pangarep-arep sing nyebar kanthi cara iki: “Mungkin optimistis lan kepengin banget, para mogul teknologi Afghanistan percaya yen komputasi ora mung mbantu dheweke entuk dhuwit, nanging uga ngamanake perdamaian ing negarane.”

Lan ora mung perusahaan teknologi sing ngarep-arep. Code Weekend minangka bagean saka pirang-pirang inisiatif sing ngarahake inovasi pemuda, kewirausahaan, lan, pungkasane, keterlibatan lan kepemimpinan kanggo mbangun Afghanistan sing luwih maju-sawetara didanai dening para donor internasional kanthi tujuan nyata iki.

Conto liyane kalebu program TEDxKabul, sing pisanan teka ing Kabul kanthi “gagasan sing kudu disebarake” (tagline TEDx) ing 2012, uga waralaba global sing fokus ing kewirausahaan kaya Founder Institute-Kabul, sing diwiwiti saka 2014 nganti 2017. ( Hashimi main peran ing loro program kasebut, kaya aku, ing wektu sing beda-beda.) Ing taun 2016, malah Google wis teka ing kutha, ngluncurake Google for Entrepreneurs’ Startup Grind, komunitas kanggo para pendiri wiwitan.

Nanging Code Weekend ngluwihi kabeh inisiatif kasebut, sanajan sawetara tim pimpinan dhewe, kalebu Hashimi, ninggalake Afghanistan. Ing pitung taun wiwit didegake, klompok sing diorganisasikake sukarelawan wis nganakake udakara udakara 100 pertemuan pribadi ing universitas, inkubator, lan kantor perusahaan teknologi Afghan sing misuwur. virtual.

Para rawuh ketemu kanggo sinau kabeh saka dhasar desain WordPress lan basa JavaScript nganti alat pangumpulan data kanggo lapangan. (Ekonomi sepindah Afghanistan kang wis napsu amba kanggo survey lan dipunginaaken sawetara buruh ICT.) Padha krungu saka startups lokal lan tim engineering sing teka kanggo introduce app anyar. Dheweke ngrembug buku sing populer ing komunitas teknologi global, kayata The Passionate Programmer (kang Hashimi presented). Lan sapisan, ing acara sewengi, para penggemar open-source teka kanggo stream Laracon Online, konferensi global kanggo kerangka pangembangan web Laravel open-source.

Banjur, ing taun 2019, sawise pirang-pirang acara akhir minggu iki, Code Weekend mutusake supaya luwih gedhe: grup kasebut ngluncurake bootcamp coding pribadi. Kohort pisanan mlaku kanthi program pilot 15 pangembang, 12 sing lulus saka program patang sasi. Sawetara, miturut Hashimi, nemokake proyek minangka asil saka partisipasi.

Elyas Afghan, 24 taun, ngarep-arep dadi salah sijine sawise ngrampungake bootcamp. Loro-lorone sedulur tuwa uga ana ing lapangan-siji kerja kanggo Rapid Iteration, perusahaan Hashimi-lan sebagian amarga pengaruhe, ujare, nggarap komputer iku kabeh sing dikarepake. Luwih khusus, dheweke ngarep-arep golek kerja kanggo perusahaan teknologi global.

Sawise pilot sukses, panitia Code Weekend ngrancang kohort kapindho, nanging koronavirus alon-alon. Banjur, ing pungkasan Agustus taun kepungkur, pamrentah Afghan ambruk-nanging tinimbang mungkasi rencana kasebut, iki nyepetake.

“Akeh impen sing ilang nalika pamrentah ambruk,” kelingan Hashimi, sing saiki wis pindhah menyang Vancouver, Kanada. Kaya akeh wong Afghan ing diaspora, dheweke duwe “dorongan kanggo nindakake apa wae.” Lan apa sing ditindakake, ujare, terus nulungi kanthi cara sing paling ngerti: ndhukung coders Afghan. “Wong butuh pangarep-arep,” ujare-lan wiwit acara sadurunge fokus ing teknologi utawa inovasi, dheweke ngarep-arep yen boot camp coding bakal nindakake perkara sing padha.

Tujuane Hashimi kanggo bootcamp yaiku “nyedhiyakake cara sing luwih lestari kanggo para pemuda Afghan sinau katrampilan anyar lan didorong pasar,” dheweke nulis ing korespondensi email awal, lan kanthi katrampilan kasebut “miwiti entuk penghasilan kanggo awake dhewe lan kulawargane. "

Kanggo akeh peserta bootcamp, kabeh sing duwe tujuan kasebut, potensial kanggo kerja online bisa dadi siji-sijine pilihan. Ing kulawarga Sherzoy sing umuré 19 taun, mung bapakné sing saiki kerja—lan apa sing digawèkaké ora cukup kanggo nyukupi dhèwèké lan enem seduluré. Sawise bootcamp, dheweke ujar, dheweke ngarep-arep “mbantu kulawarga lan nindakake apa wae kanggo masa depanku.” Dheweke nambah, “Aku ora pengin buta huruf [uneducated]."

A peserta Code Weekend nggarap app ing acara ing 2018. Photo duweni Code Weekend.

Nanging nganti saiki, umume kesempatan penghasilan teka liwat upaya liyane Hashimi: saliyane Code Weekend, dheweke uga mbukak perusahaan pangembangan piranti lunak sing makaryakke utawa kontrak karo luwih saka 20 programer Afghan, sing umume isih ana ing Afghanistan, uga. minangka an platform freelancing online, Yagan Kar (tegese “sawetara karya” ing Dari), kanggo freelancer Afghan.

Iki minangka imbuhan kanggo rencana asline sadurunge Taliban. Malah sawise Hashimi ninggalake Afghanistan ing 2016 kanggo gelar master ing Inggris ing manajemen inovasi, dheweke biasane nglampahi telung utawa patang wulan ing negarane saben taun, ndhukung komunitas teknologi sing berkembang. “Impenku,” ujare, “duwe omah piranti lunak paling gedhe ing Afghanistan.”

Kanthi cara, iku isih dadi tujuane. “Aku pengin nggawa 1,000 proyek ing taun 2023” saka njaba negara, ujare, sing “bakal mbantu akeh freelancer lan para pemuda lan pangembang lan uga ekonomi.”

Dheweke ujar manawa “kabeh wong Afghan pengin lunga,” nanging kasunyatane, mayoritas wong-wong mau ora layak kanggo upaya pemukiman lan evakuasi. Dheweke bakal tetep ana ing Afghanistan, lan butuh sumber penghasilan anyar. Hashimi ndeleng komunitas teknologi internasional minangka panyedhiya potensial kanggo penghasilan kasebut, liwat kerja jarak jauh lan lepas.

Nanging kabeh iki mbutuhake wektu, lan negara ngadhepi tantangan sing luwih penting.

0 Comments